facebook
linkedin
twitter
youtube
google_plus
pinterest
Bahariye Caddesi
Başoğlu İş Merkezi No:55 K 5 D 15
Bahariye - Kadıköy / İstanbul
(0545) 552 57 50
  • Anasayfa
  • HAKKIMIZDA
    • Eğitmenler
    • Bize Dair
  • ATÖLYELER
    • Temel Atölyeler
    • Uygulama Atölyeleri
    • Diğer Atölyeler
    • Atölye Takvimi
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hayalet Yazarlık Hizmeti
  • BLOG
  • KATILIMCILARDAN
  • BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM

OKUNASI KİTAPLAR

Amerikan ve İngiliz edebiyatının okunmaya değer 20. yüzyıl eserleri
0

20. Yüzyıldaki en iyi 10 roman / öykü

10 Oca 2016
admin
20. yüzyıl, amerikan edebiyatı, ingiliz edebiyatı, öykü, roman

Amerika ve İngiltere’de 125 yazar bir araya gelmiş, bu iki ülkedeki edebiyatçılar tarafından 20. Yüzyılda yazılan en iyi 10 edebi eseri seçmiş. Bakalım neleri seçmişler.

1. Lolita / Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov, Lolita eserini dünyada çoğu toplumlar tarafından kabul görmeyecek derecede ahlaki sorunlar yaşayan bir adamın tuhaf aşk hayatı üzerine kurgulamıştır. Eser, 20. yüzyılın en çok okunan eserleri arasına girmeyi başarmıştır. Yazar, bu eserini okumaya karar veren okurların, bu eseri okurken çok ahlaki bir eser olduğunu akıllarından çıkarmamalarını tavsiye etmektedir.

lolita-vladamir-nabokov

2. Muhteşem Gatsby / F. Scott Fitzgerald

Muhteşem Gatsby 1920’ler ABD’sinin toplumsal portresini çizerken, “Amerikan rüyası” düşüncesini eleştiriyor.

muhtesem-gatsby-kitabi-f-scott-fitzgerald

3. Kayıp Zamanın İzinde / Mahpus – Marcel Proust

Kitabın bu cildinde anlatıcı, evine tutsak ettiği Albertine’e tutsak düşüp arzunun ve kıskançlığın girdaplarına dalarken okuru da peşinden sürüklüyor; Sokak satıcıları, burjuvazi, Vinteuil Sonatı, sütçü kız, uyku ve düşler. Bergotte’un ölümü, geçmişte kalan Balbec’le düşlenen Venedik arasında bir Paris…

mahpus-kayip-zamanin-izinde

4. Ulysses / James Joyce

Joyce, 1904’te Nora Barnacle adında bir genç kadınla tanışmıştı. Nora Barnacle ile 1931’de, evliliğe karşı olmasına rağmen, kızının ısrarları üzerine evlendi. Ulysses, Joyce’un kendi anlatımıyla Nora Barnacle’ı sevdiğini anladığı gün olan 16 Haziran 1904 günü Dublin’de geçer.

james-joyce-ulysses

5. Dublinliler / James Joyce

Bozguna uğramış yaşamların gözünü budaktan sakınmayan bir gerçekçilikle kaleme alınışı ve toplumsal çöküş, cinsel arzu, istismar, yozlaşma gibi konuların dile getirilmesi Joyce’un insanlık durumunu emsalsiz bir gözlemle aktarmasını sağlıyordu.

dublinliler-james-joyce

6. Yüzyıllık Yalnızlık / Gabriel Garcia Marquez

Yazar Gabriel Garcia Marquez ensest ilişkileri ana tema olarak işlese de adından da anlaşılacağı gibi yoğun bir yalnızlık konusunu işler. Nesiller boyunca sürdükleri hayatlar birbirinden çok farklı olsa da romandaki karakterler enin de sonunda kendilerini mutlak bir yalnızlık içinde buluyorlar.

yuzyillik-yalnizlik

7. Ses ve Öfke / William Faulkner

Bir ailenin nasıl dağıldığına ve bu ailenin dağılışının aile bireylerinin bilinç akışıyla nasıl meydana geldiğine şahit olmak istiyorsanız William Faulkner, Ses ve Öfke eserini mutlaka okumalısınız. Yazar, bu eserinin isminin tamamen bilinçaltının bir ürünü olduğunu, insanların toplumda suya sabuna dokunmadan günahsız kalabilmek için gösterdiği çabaların sonunun nereye varacağını görmek için bu eseri yazdığını belirtmiştir.

ses-ve-ofke-william-faulkner

8. Deniz Feneri / Virginia Woolf

Yirminci yüzyıl edebiyatına damgasını vuran yazarlardan Virginia Woolf, raman sanatındaki teknik buluşlarıyla, özellikle de bilinçakışı tekniğini ustalıkla uygulamasıyla bilinir. Virginia Woolf’un en otobiyografik romanı olarak nitelenen Deniz Feneri, yazarın kendi ailesinin izlerini taşır.

deniz-feneri-virginia-woolf

9. İyi İnsan Bulmak Zordur / Flannery O’Connor

yi İnsan Bulmak Zor, yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en ilginç isimlerinden biri olan ve “güney gotiği” diye adlandırılan akım içinde başarılı eserler veren Flannery O’Connor’ın on öyküsünü içeriyor. Tekinsiz bir atmosferin hâkim olduğu bu öykülerde, insan doğasının pek hoş olmayan ama bir o kadar da gerçek yönleri gözler önüne seriliyor.

iyi-insan-bulmak-zor-flannery-oconnor

10. Solgun Ateş / Vladimir Nabokov

Çok zordur konuşmak sevgili ölülerimizle, rüyalardan bildiğimiz üzere! Endişemizi, kırılganlığımızı, utancımızı görmezden gelirler. Artık eskisi gibi olmayışları insana fena koyar. Uzak bir savaşta ölen okul arkadaşımız, şaşkın değildir bizi kapısında görmekten; işaret eder biraz kaygısız, biraz kederli, bodrum katı odasındaki su birikintilerini.

Nabokov dilimizi kullanmayı ve dönüştürmeyi seçmekle, hepimize şeref bahşetmiştir. / Anthony Burgess

solgun-ates-vladimir-nabokov

Arkadaşına Öner

  • google-share

Yorum Yapınız Cevabı iptal et

*
*

captcha *

Facebook Beğen

Yazı Evi Blog Yazıları

Ferit Orhan Pamuk

04 Kas 2018

Ellinin Üzerinde Beş

28 Eki 2018

Stefan Zweig

21 Eki 2018

İnci Aral

14 Eki 2018

Haydar Ergülen

08 Eki 2018

Kitabınıza Sahip Çıkın

30 Eyl 2018

NEDEN ARKETİP? HEM DE BU GÜNLERDE…

20 Eyl 2018

Amin Maalouf

16 Eyl 2018
© Copyright 2013 Yeşim Cimcoz Yazı Evi / Bahariye Cad. Başoğlu İş Merkezi No: 55 Kat 5 Daire 15 Bahariye - Kadıköy / İstanbul (0545) 552 57 50